Продукти:
За тестото
За пълнежа
Приготвяне:
Тесто- в голяма купа разбийте заедно брашното, солта и бакпулвера.Наситнете маслото в брашно, като използвате ръцете си или резачка за сладкиши до размер на грахово зърно. Добавете вода и яйце и разбъркайте, докато се образува тесто. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност и омесете до гладко, около 5 минути.Увийте в найлонова торбичка и поставете в хладилник за най-малко 1 час.
В голям тиган на среден огън се нагрява масло. Добавете лука и гответе до омекване, около 5 минути, след това добавете чесън и гответе до ароматно, още 1 минута. Добавете смляното говеждо месо и гответе, като разбивате месото с дървена лъжица, докато покафенее, 5 минути. Изцедете мазнината.
Върнете тигана на котлона при среден огън и разбъркайте доматеното пюре в каймата. Добавете риган, кимион и червен пипер, и подправете със сол и черен пипер. Добавете доматите и халапеньото и гответе около 3 минути. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади.
Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност и разделете наполовина. Разточете едната половина до 6-7мм дебелина. С помощта на 10см кръгла форма за тесто изрежете кръгчета. Повторете с останалото тесто.
Навлажнете леко външния ръб на тестеното кръгче с вода и поставете около 2 супени лъжици, в центъра му пълнеж и отгоре чедър и монтерей. Сгънете тестото наполовина върху пълнежа. Използвайте вилица, за да изравните ръбовете заедно, а след това намажете с яйце. Повторете с останалия пълнеж и тесто.
Поставете емпанадите в кошницата постлана с пергамент, като се уверите, че те не се докосват, и гответе на партиди на 200 градуса за 10 минути.
Гарнирайте с кориандър и сервирайте със заквасена сметана.